Úroda čerešní? To chce bublaninu!
Niektoré veci jednoducho patria k letu. Ospalé dni, vôňa pokosenej trávy, letný dážď... a stromy obsypané sladkými, tmavo červenými čerešňami. Možno máte ten svoj obľúbený čerešňový strom tiež - u babičky na záhrade, na chalupe ... alebo rovno za domom. A možno práve teraz premýšľate, čo s tou bohatou úrodou.
Pretože zjesť čerešne len tak zo stonky je síce príjemné, ale priznajme si – keď ich máte vedro, volá to po niečom viac. Po koláči. Po bublanine. Po domácej vôni z rúry a ulepených prstoch. A práve tu nastupujú pomocníci, ktorí z „letnej úrody“ urobia ozajstné potešenie.
Čo sa v kuchyni naozaj hodí, keď máte plnú misu čerešní?
🍒 Odkôstkovávač na čerešne
Kto raz odkôstkovával čerešne ručne, vie, že to nie je žiadny med. A práve preto máme v kuchyni spoľahlivého parťáka - odkôstkovávač na čerešne, ktorý zvládne desiatky kusov počas chvíľky. Nie že by ručné vykôstkovávanie nebola svojim spôsobom meditácie, ale keď máte čerešní plnú misu a deti sa už pýtajú, kedy bude bublanina, prichádza čas na efektivitu. Odkôstkovávač s prísavkou drží pevne na linke, zvládne jednu čerešňu za druhou bez zbytočného stláčania a čo je najlepšie – deti si ho zamilujú as radosťou vám pomôžu. U nás sa stal takým letným rituálom. A akonáhle ho raz vyskúšate, zistíte, že bez neho to už skrátka nie je ono.
🍒 Forma na koláč
Čerešňový koláč s maslovým cestom a mriežkou navrchu? S touto klasikou nikdy neurobíte chybu - či už príde návšteva alebo si ju necháte len pre seba. Forma na koláč s nepriľnavým povrchom vám uľahčí pečenie aj servírovanie.
🍒 Tortová forma
Ak existuje zákusok, ktorý je s čerešňami spojený snáď odjakživa, potom je to bublanina. Nadýchaná, voňavá a plná šťavnatého ovocia. V tortovej forme krásne drží tvar, ľahko sa krája a pôsobí aj na tanieri trochu slávnostne.
Dva letné recepty, ktoré vonia detstvom
Bublanina s čerešňami
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 150 g cukru
- 200 g polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- cca 300–400 g čerešní (vykôstkovaných)
- maslo a múka na vymazanie formy
Postup: vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme olej, mlieko, múku s práškom do pečiva a vanilku. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a poukladáme vykôstkovanými čerešňami. Pečieme na 170 ° C asi 35-40 minút dozlatista. Necháme vychladnúť a zasnežíme práškovým cukrom.
Čerešňový koláč s mriežkou
Ingrediencie na cesto:
- 200 g masla
- 100 g cukru
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- štipka soli
Náplň:
- cca 400 g vykôstkovaných čerešní
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica škrobu alebo pudingu (pre zahustenie)
Postup: z prísad na cesto vytvoríme hladké maslové cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti (jednu menšiu na mriežku). Väčšiu časť vyvaľkáme a vložíme do formy. Čerešne zmiešame s cukrom a škrobom, navrstvíme na cesto a prekryjeme pruhmi z druhej časti cesta do mriežky. Pečieme na 180 ° C asi 40-45 minút.
Bude sa hodiť 👍🏼
- forma na koláč
- tortová forma na bublaninu
- vykôstkovávač čerešní
- misa na miešanie cesta
- papier na pečenie
- drôtený poklop na ochranu upečených dobrôt
A čo s čerešňami, ktoré už nestíhate spracovať?
Keď je úroda veľká, stojí za to si časť zamraziť – ideálne už vykôstkovanú, rozloženú po vrstvách na tácke. Po zmrznutí ich presypte do uzatvárateľnej dózy alebo vrecka – budú sa hodiť do smoothie, kysnutých buchiet i budúcich koláčov. Ďalšou možnosťou je zavarenie – napríklad s trochou škorice, badiánu alebo vanilky. Pohárik čerešňového kompótu v zime vie pripomenúť slnkom rozpálený júl. A ak vám zostanú len posledné hrsti, skúste si z nich urobiť rýchlu čerešňovú omáčku - podávajte ju k zmrzline, palacinkám alebo liatom koláči.
Čerešňová sezóna netrvá večne. Tak až nabudúce pôjdete okolo stromu obsypaného ovocím, nechajte sa zlákať. Vezmite košík, pustite sa do kôstkovania a vykúzlite doma niečo, čo bude voňať po lete. My formy máme – teraz je rad na vás.
Bude sa hodiť 👍🏼