Domáce donuty - sladké potešenie bez vyprážania
Donuty už dávno nie sú výsadou obľúbených cukrární a amerických filmov. S trochou šikovnosti si ich pripravíte aj doma – a navyše zdravšie, bez vyprážania as chuťou presne podľa vašej fantázie. Či už chystáte sladké raňajky, domácu oslavu alebo voňavý dezert ku káve, plechová forma na donuty s nepriľnavým povrchom z našej ponuky je ideálnou voľbou.
Pojme až 12 kusov naraz a vďaka kvalitnému nepriľnavému povrchu sa cesto neprichytáva a hotové donuty ľahko vyklopíte. Skvele sa hodí na pečenie sladkých aj slaných variantov.
Prečo práve pečené donuty?
Na rozdiel od vyprážaných sú:
- ľahšie a zdravšie – ideálne aj pre deti,
- rýchlejšie na prípravu, bez olejového zápachu v kuchyni,
- variabilné - čo donuty, to iná chuť a zdobenie.
Plechová forma s nepriľnavým povrchom sa ľahko čistí, je odolná a môžete ju využívať opakovane, pokojne aj namiesto muffinovej formy.
Klasické vanilkové donuty (bez kysnutia)
Ingrediencie:
- 180 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 vajce
- 150 ml mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice rozpusteného masla
Postup: rúru dôkladne predhrejte na 180 °C. Zmiešajte suché a mokré suroviny a následne premiešajte do hladkého cesta. Cesto dajte do formy (asi 2/3 výšky) a pečte cca 12–15 minút.Po vychladnutí ozdobte podľa chuti.
Donuty z kysnutého cesta
Tento variant chutí ako od babičky – vláčnej, nadýchanej a voňavej.
Ingrediencie:
- 250 g polohrubej múky
- 40 g cukru
- 1 žĺtok
- 20 g rozpusteného masla
- 150 ml vlažného mlieka
- ½ kocky droždie
- štipka soli
- nastrúhaná citrónová kôra
Postup: droždie rozmiešajte vo vlažnom mlieku s lyžičkou cukru a nechajte vzísť kvások. Pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto. Nechajte kysnúť cca 45 minút. Vykysnuté cesto dajte do formy na donuty a pečte vo vopred vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 15 minút dozlatista.Hotové donuty môžete obaliť vo vanilkovom cukre, alebo ozdobiť polevou
Ako donuty ozdobiť?
Zdobenie donutov je zábava sama o sebe - a skvele do neho zapojíte aj deti.
🎨 Tipy na polevy:
- biela alebo mliečna čokoláda (rozpustená vo vodnom kúpeli),
- citrónová alebo vanilková cukrová poleva (cukor + citrónová šťava alebo mlieko),
- karamelová poleva.
🎉 Na posypanie:
- farebné cukrové zdobenie,
- nasekané orechy,
- sušené ovocie alebo jedlé kvety,
- škoricový cukor alebo kakao.
Stačí namočiť vrch donutu do polevy, nechať ľahko zatuhnúť a podávať.
Bude sa hodiť 👍🏼
- forma na donuty s nepriľnavým povrchom
- misa na prípravu cesta
- presná váha
- elegantná kuchynská rukavice
- mriežka na zdobenie
Plechová forma, ktorú si zamilujete
Pečené donuty majú výhodu v jednoduchosti, variabilite a zdravšej príprave. Forma na donuty TORO s nepriľnavým povrchom je spoľahlivým parťákom do každej domácnosti – od začiatočníkov po skúsených pekárov.
Stačí trocha cesta, pár minút pečenia a môžete servírovať domáce voňavé krúžky plné radosti!
Sladká bodka na záver
A prečo vlastne americkí policajti a donuty? No, táto dvojka vznikla už v 40. rokoch, keď boli nonstop otvorené hlavne pekárstvu – a práve donuty boli lacné, čerstvé a dostupné aj v noci. Policajti si tak medzi hliadkami dávali sladkú pauzu. A že pri tom vznikol mýtus storočia? No… kto by odolal, keď to tak krásne vonia a chrumká? 🍩🚓