Domáce donuty - sladké potešenie bez vyprážania

Domáce donuty - sladké potešenie bez vyprážania

Donuty už dávno nie sú výsadou obľúbených cukrární a amerických filmov. S trochou šikovnosti si ich pripravíte aj doma – a navyše zdravšie, bez vyprážania as chuťou presne podľa vašej fantázie. Či už chystáte sladké raňajky, domácu oslavu alebo voňavý dezert ku káve, plechová forma na donuty s nepriľnavým povrchom z našej ponuky je ideálnou voľbou.

Pojme až 12 kusov naraz a vďaka kvalitnému nepriľnavému povrchu sa cesto neprichytáva a hotové donuty ľahko vyklopíte. Skvele sa hodí na pečenie sladkých aj slaných variantov.

Prečo práve pečené donuty?

Na rozdiel od vyprážaných sú:

  • ľahšie a zdravšie – ideálne aj pre deti,
  • rýchlejšie na prípravu, bez olejového zápachu v kuchyni,
  • variabilné - čo donuty, to iná chuť a zdobenie.

Plechová forma s nepriľnavým povrchom sa ľahko čistí, je odolná a môžete ju využívať opakovane, pokojne aj namiesto muffinovej formy.

Klasické vanilkové donuty (bez kysnutia)

Ingrediencie:

  • 180 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice rozpusteného masla

Postup: rúru dôkladne predhrejte na 180 °C. Zmiešajte suché a mokré suroviny a následne premiešajte do hladkého cesta. Cesto dajte do formy (asi 2/3 výšky) a pečte cca 12–15 minút.Po vychladnutí ozdobte podľa chuti.

Donuty z kysnutého cesta

Tento variant chutí ako od babičky – vláčnej, nadýchanej a voňavej.

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky
  • 40 g cukru
  • 1 žĺtok
  • 20 g rozpusteného masla
  • 150 ml vlažného mlieka
  • ½ kocky droždie
  • štipka soli
  • nastrúhaná citrónová kôra

Postup: droždie rozmiešajte vo vlažnom mlieku s lyžičkou cukru a nechajte vzísť kvások. Pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto. Nechajte kysnúť cca 45 minút. Vykysnuté cesto dajte do formy na donuty a pečte vo vopred vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 15 minút dozlatista.Hotové donuty môžete obaliť vo vanilkovom cukre, alebo ozdobiť polevou

Ako donuty ozdobiť?

Zdobenie donutov je zábava sama o sebe - a skvele do neho zapojíte aj deti.

🎨 Tipy na polevy:

  • biela alebo mliečna čokoláda (rozpustená vo vodnom kúpeli),
  • citrónová alebo vanilková cukrová poleva (cukor + citrónová šťava alebo mlieko),
  • karamelová poleva.

🎉 Na posypanie:

  • farebné cukrové zdobenie,
  • nasekané orechy,
  • sušené ovocie alebo jedlé kvety,
  • škoricový cukor alebo kakao.

Stačí namočiť vrch donutu do polevy, nechať ľahko zatuhnúť a podávať.

Bude sa hodiť 👍🏼

Plechová forma, ktorú si zamilujete

Pečené donuty majú výhodu v jednoduchosti, variabilite a zdravšej príprave. Forma na donuty TORO s nepriľnavým povrchom je spoľahlivým parťákom do každej domácnosti – od začiatočníkov po skúsených pekárov.

Stačí trocha cesta, pár minút pečenia a môžete servírovať domáce voňavé krúžky plné radosti!

Sladká bodka na záver

A prečo vlastne americkí policajti a donuty? No, táto dvojka vznikla už v 40. rokoch, keď boli nonstop otvorené hlavne pekárstvu – a práve donuty boli lacné, čerstvé a dostupné aj v noci. Policajti si tak medzi hliadkami dávali sladkú pauzu. A že pri tom vznikol mýtus storočia? No… kto by odolal, keď to tak krásne vonia a chrumká? 🍩🚓