Jesenné tekvicobranie

Jeseň je časom tekvíc a nie je to len o Halloweene. Tekvica je úplný klenot v kuchyni.

Okrem toho, že skvele vyzerá, ponúka nekonečné možnosti spracovania. A čo viac, môžete ju využiť od semienok až po posledný kúsok dužiny.Každý skúsený kuchár aj nováčik v kuchyni musí uznať, že tekvica je jednou z najvšestrannejších plodín. Či už ju chcete použiť na varenie, pečenie alebo ako dekoráciu pre Halloween, vždy je to zásah do čierneho.

Ako správne vydlabať tekvicu

Než sa pustíte do varenia, tekvica je ideálna aj na dekorácie. Začnite tým, že si vyberiete peknú tekvicu s pevnou šupkou, vezmite si ostrý nôž s ergonomickou rukoväťou a pomocou veľkej lyžice opatrne vydlabte dužinu. Vnútro môžete buď využiť na polievku alebo muffiny. Skúste sa hrať s rôznymi tvarmi – oči, nos, ústa – a urobte z tekvice pravého halloweenskeho strašiaka. Nezabudnite sa pohrať s dizajnom a použiť šablónu, než začnete s rezbou. Životnosť vydlabanej tekvice predĺžite, pokiaľ potriete vnútro a všetky rezy vazelínou. Bude potom menej vysychať. Proti plesniam funguje aj veľmi dobre dezinfekčný prostriedok. Tekvicu dezinfekciou postriekajte, nechajte chvíľku pôsobiť a potom utrite (potom je už ale tekvica nepožívateľná!). Pamätajte aj na to, že v chladnejšom prostredí vydrží dlhšie. Na vonkajšom parapete Vám teda vydrží oveľa dlhšie na tom vnútornom.

A keď budete hotoví, vložte do tekvice čajovú sviečku alebo LED svetielko a vytvorte tú správnu halloweensku atmosféru!

Bude sa hodiť  👍🏼

Tekvicová polievka

Na zvyšky dužiny máme jeden skvelý recept na hustú a krémovú tekvicovú polievku, ktorá vás zahreje v chladných dňoch. Stačí dužinu z tekvice podusiť s cibuľou, cesnakom a trochou korenia ako je kurkuma a karí, potom pridať vývar a rozmixovať do hladka. Na zjemnenie odporúčam zmes kokosového mlieka, ktorá dodá polievke hodvábnu textúru. Na záver ozdobte krutónmi, ktoré ľahko pripravíte na panvici z našej ponuky

Klasika, ktorá zahreje

Na polievku budete potrebovať:

  • 1,2 kg tekvica (bez šupky a semienok)
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka vody
  • ½ šálky smotany (alebo kokosového mlieka)

Postup je jednoduchý: Tekvicu nakrájajte na kocky, spolu s cibuľou a cesnakom krátko orestujte. Pridajte vývar, vodu a nechajte variť asi 10 minút, kým tekvica nezmäkne. Potom rozmixujte a vmiešajte smotanu. Osoľte, okoreňte a podávajte s krutónmi z domáceho chleba, ktoré pripravíte v našej nepriľnavej panvici

Bude sa hodiť 👍🏼

Pre milovníkov sladkého máme originálny recept na tekvicové muffiny. Tieto lahodné muffiny sú vláčne a jemné, ideálne k šálke horúcej kávy i čaju alebo jednoducho dajte deťom do školy na desiatu a budú za kráľa

Tekvicové muffiny – sladká bodka jesene

Čo budete potrebovať?

  • 200 g tekvicového pyré
  • 150 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g pieskového cukru
  • 80 ml oleja
  • 1 lyžičku škorice
  • ½ lyžičky zázvoru

Zmiešajte všetky suché ingrediencie, postupne pridávajte pyré, vajcia a olej. Cesto nalejte do formičiek na muffiny a pečte na 180 ° C asi 25 minút. Uvidíte, ako vám budú miznúť z taniera

Bude sa hodiť 👍🏼

Naložená tekvica – zavarený poklad na zimu

Pokiaľ chcete tekvicu uchovať na zimu, skúste ju naložiť do sladkokyslého nálevu. Nakrájajte tekvicu na kocky, povarte ju s vodou, octom, cukrom, škoricou a klinčekmi. Potom ju uložte do zaváracích pohárov.

Bude sa hodiť 👍🏼

Tekvicový šalát s rukolou a feta syrom

A čo tak niečo zdravé? Tekvicový šalát s rukolou a orechmi je svieži, ľahký a plný vitamínov. Stačí pečenú tekvicu zmiešať s listovým šalátom, pridať feta syr a pokvapkať olivovým olejom

Ľahký tekvicový šalát plný chutí:

  • 300 g pečenej tekvice
  • 100 g rukoly
  • 80 g feta syra
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • Hrubozrnnú soľ a korenie

Tekvicu upečte v rúre na 180 ° C asi 20 minút s trochou olivového oleja a hrubozrnnou soľou. Potom zmiešajte s rukolou a fetou. Ideálny šalát na ľahký jesenný obed.

Bude sa hodiť 👍🏼

šalátová miska

Tekvicové semienka a dužinu určite nevyhadzujte! Tekvicové semienka umyte a riadne usušte. Usušené semienka premiešajte s malým množstvom olivového oleja a korenia podľa chuti. Naskladajte semienka na plech na pečenie vyložený papierom na pečenie a následne pečte v rúre vyhriatej na 120°C asi 45 minút. Pravidelne kontrolujte a každú štvrťhodinku semienka premiešajte.Máte domáce zdravé maškrtenie…

Bude sa hodiť 👍🏼

Halloweenské tipy

Na záver pár tipov na Halloweensku výzdobu: Keď už máte vydlabanú tekvicu, nezabudnite si užiť večer s hrnčekom čaju alebo horúcej čokolády, ktoré servírujte v našich štýlových kanvičkách a hrnčekoch. A ak čakáte návštevu, nezabudnite na farebné slamky pre menších hostí – či už im podávate džús alebo špeciálny detský halloweensky koktail!