Bábovka je ako rodinné striebro. Väčšina z nás má nejakú spomienku na jej vôňu linúcu sa z babičkinej rúry. Formy, ktoré pamätali prvú republiku, ručne písané recepty v zažltnutom zošite, utierka cez vychladujúci koláč na linke… A dnes? Dnes máme silikón, šľahače s turbom, kokosový cukor a polevu zo skyru. Ale stále je to bábovka. Len trochu iná.
Poďme sa pozrieť, v čom sa tradičné recepty líšia od tých moderných – a či tá chuť zostala.
Bábovka našich babičiek
Suroviny:
- maslo alebo masť
- klasický cukor krupica
- vajcia z dvora
- polohrubá múka
- mlieko alebo smotana
- prášok do pečiva (a skôr aj jedlá sóda)
- kakao (pol cesta na mramorovanie)
Tradičný postup: všetko sa zmiešalo ručne vareškou. Vzniklo cesto hutnejšie, ale krásne voňavé. Peklo sa v ťažkej forme, ktorú bolo treba poriadne vymazať a vysypať – maslom a hrubou múkou. A potom trpezlivosť. Žiadne "pichnutie špajlí po 30 minútach" - peklo sa tak dlho, kým bábovka "nevoňala až na dvor".
Typická chuť: poctivá, hutná, ľahko drobivá. Bez polevy, bez krému, bez ozdôb. Len trocha cukru navrch. A úplne božská s hrnčekom kakaa.
Bábovka dnes
Suroviny:
- rastlinný olej alebo maslo
- trstinový alebo kokosový cukor
- vajcia z bio obchodu
- špaldová alebo bezlepková múka
- jogurt, kefír alebo rastlinné mlieko
- moderná variácia: citrónová kôra, tvaroh, čokoládové kúsky, orechy, chia semienka
- niekedy aj poleva alebo glazúra
Moderný rýchly postup: väčšinou sa všetko nahádže do misy a nechá sa šľahať robotom. Používajú sa silikónové formy, ktoré nie je potrebné vymazávať ani vysypávať. Pečenie je rýchle, rovnomerné a bábovka sa takmer vždy podarí. Vnútri je vláčnejšia, často sa menej drobí a vydrží dlhšie čerstvá.
Rozmanitá chuť: jemná, moderná, často bohatšia na chuťové vrstvy. Často s niečím navyše - polevou, zdobením, posypom, plnením.

Bábovka našich babičiek
Suroviny:
- 250 g masla
- 250 g krupicového cukru
- 4 vajcia
- 250 ml mlieka
- 400 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 lyžice kakaa
- štipka soli
- maslo a múka na vymazanie a vysypanie formy
Postup: maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridávame vajcia, mlieko a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Polovicu cesta nalejeme do formy, do druhej polovice vmiešame kakao a vlejeme navrch - vznikne mramorový efekt. Pečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme na 170 ° C asi 50-60 minút. Po vychladnutí len pocukrujeme.
Chuť: hutná, s jemnou maslovou vôňou, drobivejšia, ale poctivá. Jednoducho klasika, ktorá nikdy nesklame.
Bude sa hodiť 👍🏼

Moderná jogurtová bábovka s čokoládou
Suroviny:
- 3 vajcia
- 150 g trstinového cukru
- 100 ml slnečnicového oleja
- 200 g bieleho jogurtu
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 1 prášok do pečiva
- hrsť nasekanej horkej čokolády
- citrónová kôra alebo vanilkový extrakt podľa chuti
Postup: vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, jogurt a premiešame. Vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme čokoládu a ochutenie. Nalejeme do silikónovej formy a pečieme na 170 ° C cca 40 minút. Bábovka je vláčna, jemná a vďaka jogurtu krásne drží tvar aj na druhý deň.
Tip: Skvele chutí aj s polevou – napríklad z horkej čokolády a lyžičky kokosového oleja.
Bude sa hodiť 👍🏼

Ktorá je lepšia?
Na to si musí každý odpovedať sám. Tradičná bábovka vonia domovom, spomienkami a jednoduchosťou, ktorá má svoju silu. Tá dnešná je pohodlnejšia, rozmanitejšia a prispôsobivejšia – ingrediencie i formy doznali veľkého posunu.
Nie je to súťaž. Obe majú svoje miesto. A možno práve preto bábovka prežila toľko generácií - pretože každá doba si ju vedela upiecť po svojom.