Bábovka skôr a dnes. Koľko zostalo a čo sa zmenilo?

Bábovka je ako rodinné striebro. Väčšina z nás má nejakú spomienku na jej vôňu linúcu sa z babičkinej rúry. Formy, ktoré pamätali prvú republiku, ručne písané recepty v zažltnutom zošite, utierka cez vychladujúci koláč na linke… A dnes? Dnes máme silikón, šľahače s turbom, kokosový cukor a polevu zo skyru. Ale stále je to bábovka. Len trochu iná.

Poďme sa pozrieť, v čom sa tradičné recepty líšia od tých moderných – a či tá chuť zostala.

  Bábovka našich babičiek

Suroviny:

  • maslo alebo masť
  • klasický cukor krupica
  • vajcia z dvora
  • polohrubá múka
  • mlieko alebo smotana
  • prášok do pečiva (a skôr aj jedlá sóda)
  • kakao (pol cesta na mramorovanie)

Tradičný postup: všetko sa zmiešalo ručne vareškou. Vzniklo cesto hutnejšie, ale krásne voňavé. Peklo sa v ťažkej forme, ktorú bolo treba poriadne vymazať a vysypať – maslom a hrubou múkou. A potom trpezlivosť. Žiadne "pichnutie špajlí po 30 minútach" - peklo sa tak dlho, kým bábovka "nevoňala až na dvor".

Typická chuť: poctivá, hutná, ľahko drobivá. Bez polevy, bez krému, bez ozdôb. Len trocha cukru navrch. A úplne božská s hrnčekom kakaa.

  Bábovka dnes

Suroviny:

  • rastlinný olej alebo maslo
  • trstinový alebo kokosový cukor
  • vajcia z bio obchodu
  • špaldová alebo bezlepková múka
  • jogurt, kefír alebo rastlinné mlieko
  • moderná variácia: citrónová kôra, tvaroh, čokoládové kúsky, orechy, chia semienka
  • niekedy aj poleva alebo glazúra

Moderný rýchly postup: väčšinou sa všetko nahádže do misy a nechá sa šľahať robotom. Používajú sa silikónové formy, ktoré nie je potrebné vymazávať ani vysypávať. Pečenie je rýchle, rovnomerné a bábovka sa takmer vždy podarí. Vnútri je vláčnejšia, často sa menej drobí a vydrží dlhšie čerstvá.

Rozmanitá chuť: jemná, moderná, často bohatšia na chuťové vrstvy. Často s niečím navyše - polevou, zdobením, posypom, plnením.

  Bábovka našich babičiek

Suroviny:

  • 250 g masla
  • 250 g krupicového cukru
  • 4 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 lyžice kakaa
  • štipka soli
  • maslo a múka na vymazanie a vysypanie formy

Postup: maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridávame vajcia, mlieko a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Polovicu cesta nalejeme do formy, do druhej polovice vmiešame kakao a vlejeme navrch - vznikne mramorový efekt. Pečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme na 170 ° C asi 50-60 minút. Po vychladnutí len pocukrujeme.

Chuť: hutná, s jemnou maslovou vôňou, drobivejšia, ale poctivá. Jednoducho klasika, ktorá nikdy nesklame.

Bude sa hodiť 👍🏼

  Moderná jogurtová bábovka s čokoládou

Suroviny:

  • 3 vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • hrsť nasekanej horkej čokolády
  • citrónová kôra alebo vanilkový extrakt podľa chuti

Postup: vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, jogurt a premiešame. Vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme čokoládu a ochutenie. Nalejeme do silikónovej formy a pečieme na 170 ° C cca 40 minút. Bábovka je vláčna, jemná a vďaka jogurtu krásne drží tvar aj na druhý deň.

Tip: Skvele chutí aj s polevou – napríklad z horkej čokolády a lyžičky kokosového oleja.

Bude sa hodiť 👍🏼

Ktorá je lepšia?

Na to si musí každý odpovedať sám. Tradičná bábovka vonia domovom, spomienkami a jednoduchosťou, ktorá má svoju silu. Tá dnešná je pohodlnejšia, rozmanitejšia a prispôsobivejšia – ingrediencie i formy doznali veľkého posunu.

Nie je to súťaž. Obe majú svoje miesto. A možno práve preto bábovka prežila toľko generácií - pretože každá doba si ju vedela upiecť po svojom.