Sú chvíle v roku, ktoré vonia spomienkami. A jednou z nich je aj ríbezľová sezóna. Kríky plné červených guličiek, zrelých a šťavnatých, ktoré svietia medzi listami ako drobné korálky. Väčšinou prvé končia červené ríbezle – kyslé, výrazné, ideálne na zaváranie. Za ním sa pomaly pridáva biely a čierny, sladší a aromatickejší. A či už máte ríbezle radi tak akurát, alebo ho jete rovno po hŕstoch, jedno je isté – leto bez ríbezlí by jednoducho nebolo úplné.
Zdravý, sezónny a krásne kyslý
Ríbezle je doslova bomba plná vitamínu C. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, železo, draslík a antioxidanty. Podporuje imunitu, zažívanie av horúcom lete osvieži lepšie ako limonáda. Má minimum cukru a kalórií, a pritom toľko chuti, že ho často nie je potrebné ani veľmi dochucovať.
A hlavne – spracovanie ríbezlí nie je žiadna veda. Pokiaľ vám niečo z kríka predsa len ostane, skúste ho premeniť na marmeládu alebo koláč. Obe varianty sú rýchle, nenáročné a chuťou rozhodne nesklamú.

Recept č. 1: Jednoduchý ríbezľový džem
Ingrediencie:
- cca 1 kg červených ríbezlí (otrhaných a umytých)
- 500 g želírovacieho cukru 2:1
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup: ríbezle rozmixujte alebo len ľahko roztlačte a dajte do hrnca. Pridajte cukor a citrónovú šťavu, premiešajte a priveďte do varu. Varte cca 5 minút od doby, kedy zmes začne poriadne bublať. Pokiaľ sa tvorí pena, zoberte ju lyžicou. Horúci džem nalejte do čistých pohárov, zaviečkujte a otočte na pár minút hore dnom.
Tip: Pokiaľ chcete jemnejšiu štruktúru, môžete zmes ešte pred varením prepasírovať cez sito a zbaviť ju zrniečok.
Bude sa hodiť 👍🏼
- poháre na zavareninu
- sito na prepasírovanie
- hrniec na uvarenie ovocia
- naberačka
- presná digitálna váha

Recept č. 2: Ríbezľový koláč s posýpkou
Ingrediencie:
- 300 g polohrubej múky
- 100 g cukru
- 120 g zmäknutého masla
- 1 vajce
- ½ prášku do pečiva
- 300 g ríbezlí
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- trochu masla a strúhanky na vysypanie formy
Na posýpku:
- 80 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 50 g zmäknutého masla
Postup: z múky, cukru, masla, vajcia, prášku do pečiva a štipky soli vypracujte hladké cesto. Rozprestrite ho do vymastenej a strúhankou vysypanej formy alebo plechu. Povrch posypte ríbezľami zmiešanými s vanilkovým cukrom. Nakoniec pripravte posýpku: všetky suroviny prehneťte prstami a nasypte navrch. Pečte na 180 ° C cca 30-35 minút dozlatista.
Bude sa hodiť 👍🏼

Ríbezle patria k letu – či už čerstvé, zavarené alebo v koláči
Nie každý si ho zamiluje hneď na prvé ochutnanie – ríbezle totiž nehladia po jazyku ako jahody. Ale o to viac v sebe nesie charakter. Či už ho zjete priamo z kríka, premeníte v pohárik plný leta alebo upečiete do koláča, vždy v sebe ponesie niečo z naozajstného, voňavého leta. A z tých chvíľ, kedy sa zašpinené ruky neriešia a kyslá pusa je tou najkrajšou známkou úrody.