Vianočné pečenie: Najlepšie recepty na tradičné aj moderné pečivo
Pečenie vianočných cukroviniek je viac než len kuchárska činnosť – je to chvíľa, kedy sa v kuchyni mieša vôňa vanilky, škorice a medu, zatiaľ čo sa rodina schádza pri stole a tvorí. Prinášame vám teraz výber piatich tradičných receptov a nabudúce ukážeme aj päť netradičných zahraničných inšpirácií, ktoré na vašom stole zažiaria. Poďme sa do toho pustiť!
Vanilkové rožteky
Pečenie: ideálne začiatkom decembra, aby sa stihli rozležať.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g mletých vlašských orechov
- 80 g práškového cukru
- Vanilkový cukor na obalenie
Postup: v mise alebo na doske zmiešajte múku, cukor a orechy, pridajte zmäknuté maslo a rýchlo vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke. Potom tvarujte malé rožky, klaďte na plech s papierom na pečenie a pečte pri 180 °C asi 10 minút. Ešte teplé obaľte vo vanilkovom cukre.
Vanilkové rožteky sú tradičné české vianočné pečivo, ktoré sa vyznačuje jemnou, krehkou štruktúrou a výraznou vanilkovou vôňou. Po upečení sa ešte teplé rožteky obaľujú v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom, čo im dodáva charakteristickú sladkosť a vôňu. Ich polmesiačikový tvar a jemná chuť robí z vanilkových rožkov neodmysliteľnú súčasť vianočného pečenia v mnohých slovenských domácnostiach.
Bude sa hodiť 👍🏼
Perníčky
Pečenie: koncom novembra, aby mali čas zmäknúť.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g medu
- 100 g práškového cukru
- 50 g masla
- 2 vajcia
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 1 lyžička jedlej sódy
Postup: med rozohrejte s maslom a nechajte vychladnúť. Zmiešajte všetky suché ingrediencie, pridajte vajcia a medovú zmes. Vypracujte cesto, ktoré nechajte aspoň 24 hodín odpočívať v chladničke. Vyvaľkajte na tenkú placku, vykrajujte tvary a pečte pri 160 ° C asi 8 minút.
Tip: Na zdobenie použite cukrovú polevu a kreatívne zdobičky.
Bude sa hodiť 👍🏼
Pracny
Pečenie: prvý decembrový týždeň.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 140 g masla
- 100 g mletých orechov
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice kakaa
- škorica, klinčeky podľa chuti
Postup: zmiešajte všetky ingrediencie do hladkého cesta. Cesto vtlačte do silikónových foriem alebo jednotlivých plechových formičiek na pracny a pečte pri 170 ° C asi 12 minút. Po upečení nechajte chladnúť priamo vo formách.
Bude sa hodiť 👍🏼
Linecké pečivo
Pečenie: týždeň pred Vianocami.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- citrónová kôra
- marmeláda na zlepovanie
Postup: vypracujte cesto, zabaľte do fólie a nechajte odpočinúť cez noc v chladničke. Vyvaľkajte, vykrajujte tvary a pečte pri 170 ° C asi 8 minút. Zlepujte marmeládou podľa chuti. Typické linecké pečivo je svetlé, maslové, často v tvare koliesok alebo srdiečok. Horná sušienka má uprostred vykrojený malý otvor (napr. v tvare srdiečka alebo hviezdičky), ktorým presvitá náplň z červenej marmelády, obvykle malinovej alebo ríbezľovej. Povrch je často posypaný práškovým cukrom. Linecké cesto je možné použiť aj ako základ na ďalšie vianočné pečivo, ako je plnený košíček. Môžete zlepiť čokoládovou nátierkou k sebe aj dve sušienky bez otvoru. Následne nazdobíte tekutou polevou, orieškom alebo farebnými posypom a máte ďalšie luxusné pečivo veľmi obľúbené nielen u detí.
Bude sa hodiť 👍🏼
Osie hniezda
Príprava: pár dní pred Vianocami.
Ingrediencie na cesto:
- 250 g jemne mletých piškótov
- 150 g preosiateho práškového cukru
- 100 g zmäknutého masla
- 2 lyžice kakaa
- rum podľa chuti
- piškóty na základňu hniezda (možno nahradiť lineckým kolieskom)
Na krém:
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- rum podľa chuti
Postup: zo všetkých ingrediencií vypracujte cesto, tvarujte hniezda vo formičkách. Ešte vo formičke urobte koncom slabšej varešky do cesta jamku a plňte maslovým krémom alebo vaječným likérom. Krém pripravíte zmiešaním všetkých ingrediencií do hladkej konzistencie.Osie hniezda, známe tiež ako včelie úle, sú tradičné české nepečené vianočné pečivo. Majú charakteristický tvar pripomínajúci včelí úľ, ktorý sa dosahuje pomocou špeciálnych formičiek. Spodná časť hniezda je uzavretá detským piškótom. Toto pečivo je obľúbené pre svoju jemnú chuť a atraktívny vzhľad, ktorý zdobia vianočné stoly v mnohých slovenských domácnostiach.
Bude sa hodiť 👍🏼