Poriadna úroda jabĺk: ako ju zvládnuť a užiť si do posledného sústa
Jesenná záhrada má svoje čaro – a nič ho nevyjadrí lepšie ako stromy obsypané červenými, žltými či zelenými plodmi. Lenže keď sa urodí naozaj veľa jabĺk, môže vás tá hojnosť trochu zaskočiť. Než sa nazdáte, debny pretekajú a stôl v kuchyni sa pod nimi prehýba.
V tomto článku sa pozrieme na štyri osvedčené spôsoby, ako veľkú úrodu spracovať. Dozviete sa, ako jablká správne skladovať, aby vydržali čo najdlhšie, ako ich zavariť – či už celé, alebo nastrúhané, ako si z nich pripraviť luxusný koláč, ktorý poteší celú rodinu, a nakoniec aj ako usušiť chrumkavé krížalky, ktoré vás budú tešiť celé zimné večery.
Ako skladovať jablká, aby vydržali
Základom úspechu je správny výber plodov - vyberajte len zdravé, nepoškodené jablká, bez otlakov či známok hniloby. Aj jedna zlá môže pokaziť celú várku.
Ideálnym miestom na skladovanie je chladná, tmavá a dobre vetraná pivnica s teplotou okolo 2–5 °C. Vlhkosť by mala byť skôr nižšia, aby plody nezačali plesnivieť.
Jablká ukladajte stopkou dole, v jednej alebo dvoch vrstvách, ideálne do drevených debničiek, prepraviek alebo kartónových krabíc. Jednotlivé vrstvy môžete oddeliť novinami, papierom alebo slamou, aby sa obmedzil prenos prípadného poškodenia medzi plodmi.
Bude sa hodiť 👍🏼

Zaváranie jabĺk – celé aj strúhané
Jablká sú na zaváranie ideálne – zachovajú si chuť, vôňu aj krásnu farbu.
- celé jablká – olúpte, zbavte jadrovníka a vložte do pohárov. Zalejte horúcim cukrovým nálevom (voda + cukor podľa chuti) a sterilujte pri 85 ° C cca 20 minút. Skvelá príloha k mäsu alebo základ na rýchly dezert.
- strúhané jablká – olúpané jablká nastrúhajte, zľahka poduste s trochou vody a cukru, naplňte do pohárov a sterilujte 20 minút. Výborný polotovar na štrúdľu, lievance či koláče – ušetrí čas, keď sa nechce lúpať.
Tekuté dobroty z jabĺk – mušt a ocot
Jablká nie sú len na koláče a zaváraniny – skvele sa z nich dajú pripraviť aj domáce nápoje a prísady do kuchyne.
- mušt – čerstvý jablkový mušt je sladký, voňavý a plný vitamínov. Potrebujete len odšťavovač, lis na ovocie alebo odhodlanie jablka nastrúhať a vytlačiť cez čisté plátno. Mušt je možné piť hneď, alebo ho krátko pasterovať (80 ° C, cca 5 minút) a uložiť do pohárov či fliaš, kde vydrží aj niekoľko mesiacov.
- jablkový ocot – z jablčných šupiek a jadrovníkov urobíte skvelý ocot. Stačí ich vložiť do pohára, zaliať prevarenou vodou, pridať trochu cukru, zakryť plátienkom a nechať na teplom mieste 4–6 týždňov kvasiť. Potom precediť, stočiť do fliaš a ocot používať na varenie, marinády aj domáce čistiace prostriedky.
Bude sa hodiť 👍🏼

Luxusný jablkový koláč s vanilkovým krémom
Čo budete potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 80 g cukru
- 1 vajce
- štipka soli
Na náplň:
- 5–6 väčších jabĺk (ošúpaných a nakrájaných na plátky)
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 3 lyžice cukru
- škorica podľa chuti
Postup: z múky, masla, cukru, vajcia a soli vypracujte hladké cesto. 2/3 rozvaľkajte a vložte do tortovej alebo koláčovej formy. Jablká premiešajte so škoricou a rozložte na cesto. Uvarte puding z mlieka, cukru a prášku, ešte horúci nalejte na jablká. Zvyšné cesto rozvaľkajte, nakrájajte na prúžky a vytvorte mriežku. Pečte na 180 ° C cca 35-40 minút dozlatista.
Výsledok? Jemné krehké cesto, voňavé jablká a krémová náplň, ktorá sa rozplýva na jazyku.
Bude sa hodiť 👍🏼

Sušené jablká – voňavé krížalky na dlhé zimné večery
Sušenie je jeden z najstarších a najšetrnejších spôsobov uchovania jabĺk. Plody stačí olúpať, zbaviť jadrovníka a nakrájať na tenké plátky. Tie rozložte na sitá sušičky, plech s papierom na pečenie alebo zaveste na špagát.
Sušte pri 50–60 °C, kým nie sú krížali pružné, ale nelepia sa. Uchovávajte v uzavretej dóze na suchom a tmavom mieste - vydrží pokojne celý rok.
Pre extra chuť môžete plátky pred sušením poprášiť škoricou alebo ľahko pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Bude sa hodiť 👍🏼

Či už jablká uložíte, zavaríte, upečiete alebo usušíte, jedno je isté – aj veľká úroda sa dá premeniť na radosť, ktorá vám bude robiť spoločnosť až do budúcej sezóny. A až nabudúce strom opäť obsypú plody, budete vedieť, že každé jablko má svoje miesto - a že sa na jeseň rozhodne nestratí.