Muffiny nie sú len sladká záležitosť

Muffiny inak: trocha histórie, pár tipov a jeden netradičný recept

Sladké, voňavé, nadýchané – tak si väčšina z nás predstaví muffiny. Ale vedeli ste, že tento obľúbený pečený kúsok má za sebou pekne dlhú cestu? A že okrem čokoládových a čučoriedkových verzií existujú aj skvelé slané muffiny, ktoré sa perfektne hodia na piknik, letný večierok alebo len tak do krabičky na cestu?

Pôvod muffinov siaha až do 19. storočia v Anglicku, kde sa pripravovali ako nízke kysnuté placky pečené na panvici – skôr niečo medzi chlebom a lievancom. Boli obľúbené hlavne medzi služobníctvom, ktoré ich pripravovalo z kuchynských zvyškov

Až neskôr si muffiny našli cestu do amerických domácností, kde získali svoju dnešnú podobu: nadýchané tortičky pečené vo formách. Dnes ich nájdete v nespočetných sladkých variáciách – ale práve slaným muffinom sa u nás stále ešte nedostáva toľko pozornosti, koľko si zaslúži.

 Aké formy na muffiny vybrať?

 Aby sa muffiny podarili, chce to tú správnu výbavu. Dnes môžete vyberať medzi klasickými plechovými formami, modernými silikónovými aj papierovými košíčkami.

  • plechové formy sú ideálne na pravidelné pečenie – dobre vedú teplo, cesto v nich krásne vybehne a upečie sa rovnomerne. Odporúčame ich vystielať papierovými košíčkami – muffiny sa tak lepšie vyklápajú, nelepia sa a navyše ich môžete bez obalu rovno zabaliť ako desiatu, piknikovú dobrotu alebo malý domáci darček.
  • silikónové formy sú praktické na manipuláciu aj údržbu – nemusia sa vymazávať, ľahko sa z nich muffiny vyklopia a sú skladnejšie. Sú ideálne aj na bezlepkové alebo diétne cestá, ktoré bývajú jemnejšie.
  • papierové košíčky sú skvelou voľbou na servírovanie, oslavy alebo balenie muffinov so sebou. Na správne pečenie ich ale odporúčame vkladať do plechovej formy – udrží tak krásne tvar a cesto sa nevyleje do strán.

 

Tipy pre muffiny, ktoré sa povedú

  • nepreplňujte formičky - nechajte cestu priestor, nech má kam vyrásť. Ideálne naplňte do ¾.
  • miešajte krátko a zľahka - čím viac cesto miešate, tým tuhší bude výsledok.
  • na začiatku pečte sprudka (200 °C) a po 5–10 minútach znížte teplotu – muffiny potom krásne vyskočia a zostanú vláčne.
  • nebojte sa experimentovať – slané muffiny znesú syry, šunku, zeleninu, bylinky, sušené paradajky aj olivy.

Slané muffiny so šunkou, syrom a sušenými paradajkami

 Čo budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 200 ml cmaru alebo kefíru
  • 80 ml oleja
  • 100 g strúhaného syra (eidam, gouda, čedar, parmezán...)
  • 80 g šunky alebo slaniny na kocky
  • 5–6 sušených paradajok (nakrájaných na drobno)
  • trochu tymiánu alebo oregana

Postup: v mise zmiešajte suché ingrediencie: múku, prášok do pečiva a soľ. V inej mise vyšľahajte vajcia, cmar a olej. Tekutú zmes vlejte do sypkej, premiešajte len zľahka, pridajte syr, šunku, paradajky a bylinky. Naplňte formy alebo košíčky do ¾ a pečte na 190 °C cca 20–25 minút dozlatista.

Tip: Výborne chutia teplé aj studené, a hodí sa aj ako slaný základ na večierok - stačí pridať dip alebo zálievku.

 Bude sa hodiť 👍🏼

 

Muffiny nie sú len sladká záležitosť

Muffiny zvládne upiecť aj začiatočník, a práve v ich jednoduchosti je kúzlo. Stačí forma, pár surovín a polhodinka času. Či už siahnete po klasickej čokoláde alebo sa odvážite k slanej verzii, muffiny sú istota, ktorá nesklame. A s akciou na formy a košíčkami to bude ešte o kúsok jednoduchšie.