Černice a maliny - letný poklad, ktorý si zaslúži pozornosť

Černice a maliny - letný poklad, ktorý si zaslúži pozornosť
Leto má veľa chutí, ale máločo sa vyrovná okamihu, keď natiahnete ruku az kríka si odtrhnete sladkú, šťavnatú malinu alebo lesklú čiernu černicu. Tieto drobné plody majú krátku sezónu, a preto je škoda nevyužiť ju naplno.
A navyše – sú doslova malými vitamínovými bombami. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, a vitamínu K, dôležitého pre zdravie kostí. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením, a na vlákninu, ktorá prospieva tráveniu. Černice navyše obsahujú mangán a meď, podporujúce metabolizmus a tvorbu kolagénu, zatiaľ čo maliny sa môžu pochváliť aj kyselinou ellagovou, ktorá má silné protizápalové účinky.
Poďme sa pozrieť na to, ako maliny a černice správne skladovať, ako ich zavariť, aby chutili aj v zime, a pridáme recept na jednoduchý, ale luxusný dezert, ktorý urobí parádu na každom stole.

Ako skladovať černice a maliny
Tieto plody sú jemné a rýchlo podliehajú skaze, preto je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne.

  • skladujte v jednej vrstve – ideálne v plytkej miske alebo plastovom boxe vyloženom papierovou utierkou, ktorá pohltí prebytočnú vlhkosť.
  • v chladničke vydrží 2–3 dni, preto je lepšie ich spracovať čo najskôr po zbere.
  • pokiaľ potrebujete predĺžiť ich životnosť, zamrazte ich – rozložte v jednej vrstve na plech, po zmrznutí presypte do vrecka. Tak sa nezlepia a budú sa hodiť do smoothie, dezertov či jogurtu.

Bude sa hodiť 👍🏼

Zaváranie malín a černíc

  • džem – zmiešajte ovocie so želírovacím cukrom (podľa návodu na obale), krátko povarte a nalejte do čistých pohárov. Sterilujte 5 minút na 85 °C.
  • ovocná zmes – maliny a černice môžete kombinovať aj s iným ovocím, napríklad s jablkami alebo ríbezľami, pre plnšiu chuť a hustejšiu konzistenciu.
  • černicový sirup – ovocie poduste s trochou vody, prepasírujte a pridajte cukor (asi 1 kg na 1 l šťavy), povarte a nalejte do fliaš. Skvelý do limonád aj čaju.

Bude sa hodiť 👍🏼

Recept: Malinovo-černicový crumble s mandľovou posýpkou

Čo budete potrebovať:

  • 300 g malín
  • 300 g černíc
  • 3 lyžice cukru (podľa chuti)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Na posýpku:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 80 g cukru
  • 50 g mandľových plátkov

Postup: ovocie premiešajte s cukrom a citrónovou šťavou a dajte do zapekacej misy. Múku, maslo a cukor spracujte na posýpku, pridajte mandle a rovnomerne nasypte na ovocie. Pečte na 180 °C asi 25 minút, kým povrch nezezlátne a ovocie nezačne prebublávať. Podávajte teplé, ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Bude sa hodiť 👍🏼

Maliny aj černice sú krehké plody, ktoré si zaslúžia rýchle spracovanie. Či už ich zjete čerstvé, zamrazíte, zavaríte do voňavého džemu alebo upečiete do lahodného crumble, jedno je isté – každý sústo v sebe ponesie kúsok leta.